BME | FIEK | VET | MVM | Telefonkönyv | Oldaltérkép | HU | EN

Bemutatkozás

A villamosenergia-rendszer óriási változáson megy keresztül. A termelés szerkezete átalakul, és egyre inkább az elosztottan termelő megújuló energiaforrások határozzák meg a rendszer viselkedését. A fogyasztók új szerepkörökben lépnek fel. A rendszer dinamikáját mindinkább a gyorsan szabályozható teljesítményelektronikai eszközök alakítják. Egyre több szenzor kerül a hálózatra, és nő az elosztott adatfeldolgozásra/vezérlésre/szabályozásra alkalmas eszközök száma. Az ezek közötti kommunikáció kialakításához újgenerációs IT technológiákra, nagymennyiségű adat kezelésére és feldolgozására van szükség.

Ez a rendkívül izgalmas, folyamatosan változó szektor új szemléletet, innovatív termékeket és szolgáltatásokat igényel. Ezek gyors kifejlesztése, valós üzemi körülmények közötti tesztelése és a változó kihívásokhoz való adaptálása kulcsfontosságú a versenyképesség szempontjából.

Ebben segíti partnereit az MVM Smart Power Laboratórium csapata és eszközrendszere.

2017 áprilisában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetésével és négy ipari partner (MVM, Siemens/ Rolls-Royce, Nokia, Richter) részvételével megalakult a FIEK projekt, amely a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási Infrastruktúra Fejlesztése (FIEK_16)” c. pályázati program finanszírozásában valósult meg. A BME és az MVM közös, négyéves K+F+I programja, valamint egy, a régióban egyedülálló képességekkel rendelkező laboratórium létrehozása az első, ugyanakkor nagyon markáns lépést jelentette egy hosszú távú együttműködés útján.

Az MVM Smart Power Laboratóriumban egyrészt azon dolgozunk, hogy nemzetközi színvonalú kutatási eredményekkel bővítsük a tudományos ismereteket. További célunk, hogy magas szintű oktatást nyújthassunk a jövő szakemberei számára. Ezeken az alapokon segíteni kívánjuk partnereinket abban, hogy versenyképes termékeket, megoldásokat, szolgáltatásokat tudjanak kifejleszteni.

 

Rövidfilm